بسپار پایش پارس: عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو گفت: اکنون حتی با نرخ ۱۴ هزار تومانی نیمایی نیز دسترسی قطعه‌سازان به ارز محدود شده است.

قطع عرضه قطره چکانی ارز نیمایی قطعه سازان پلیمری و غیر پلیمری، به مفهوم از دست رفتن مشاغل و آسیب به اقتصاد ایرانست. در گذشته نیز، ارز نیمایی که به قطعه سازان خودرو داده می شد، چندان زیاد نبود اما همین آب باریکه هم قطع شده است، چرا که کشور به علت تحریم ها و عدم توان در فروش نفت، با کمبود ذخایر ارزی رو به روست و دلار نیمایی بالای چهارده هزارتومانی فقط به کالاهای اساسی تعلق خواهد گرفت. این در حالیست که صنایع قطعه سازی پلیمری در قطعاتی خاص وابسته به مواد اولیه ویژه ایست که در داخل کشور تولید نمی شوند و خصوصیات خاصی نظیر مقاومت در برابر دما، ضربه، حرارت و …. دارند. از سوی دیگر، برای قطعه سازان پلیمری که مواد اولیه و افزودنی هایشان در داخل تولید می شود، نیز اوضاع چندان بهتر نیست و قیمت محصولات پتروشیمی، به شدت گران شده اند.

در همین راستا، “شاپور سامعی” در نشست مشترکانجمن قطعه سازان و مجموعه های خودرو و انجمن خودروسازان افزود: با توجه به کمبود منابع ارزی کشور، فشار بسیاری بر اقتصاد ایران وارد آمد که بر این اساس، بحث دلار ۴۲۰۰ تومانی خیلی زود در صنعت قطعه سازی به اتمام رسید.

وی بیان داشت: به این ترتیب ارز نیمایی با صف طولانی مواجه شد و اکنون بسیاری از شرکت ها سه تا پنج ماه در صف خرید ارز نیمایی قرار گرفته اند.

سامعی گفت: در پایان سال گذشته مطمئن شدیم ارز نیمایی در صنعت قطعه سازی وجود نداشته و پیگیری های ما نیز به جایی نرسیده است.

وی ادامه داد: در سال ۹۹ چندین بار در جلسات با بانک مرکزی حضور یافتیم و این پیام را دریافت کردیم که ارز نیمایی در کار نیست و اکنون حتی با نرخ ۱۴ هزار تومانی نیمایی نیز دسترسی ما محدود شده است.

این مقام صنفی با بیان اینکه به ما توصیه شد که ارز صادراتی بخریم، اظهار داشت: دریافت ارز صادراتی نیز مشکلات بسیاری دارد و خود ما باید صادرکننده را پیدا کرده و با وی وارد مذاکره شویم.

همچنین “محمد شهپری” دیگر عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو نیز در این نشست، گفت: به دلیل تحریم ها، تامین منابع ارزی با مشکل مواجه شده است، این در حالی است که بانک مرکزی اولویت تامین ارز را به کالاهای اساسی داده است.

وی افزود: ارز نیمایی نیز جهش قیمتی عجیبی تجربه کرده است و تنها مختص کالاهای اساسی است؛ در حالیکه تولیدکننده در کشور، با مشکلات بسیاری مواجه است.

شهپری گفت: قیمت فولاد و مس بر اساس نرخ ارز آزاد و قیمت های جهانی با قطعه سازان محاسبه می شود؛ در حالیکه هیچ نظارتی در این زمینه وجود ندارد، به عنوان مثال قیمت هر کیلو مس با افزایش چهار برابری از ۲۵ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان رسیده است؛ ضمن اینکه مواد پتروشیمی نیز با افزایش بی سابقه مواجه شده است.

در حال حاضر چیزی حدود 25 درصد از قطعات یک ماشین از نظر کمی و 30 درصد از وزن یک اتومبیل از قطعات پلیمری تشکیل شده است. برخی از این قطعات، خاصه قطعاتی که در موتور کار می شوند، نیازمند واردات برخی گریدهای خاص از خارج کشور هستند که با قطع دلار نیمایی برای قطعه سازان، باید انتظار افزایش جهشی قیمت این قطعات را داشت که البته نهایتا مصرف کننده نهایی بهای این بی تدبیری را خواهد پرداخت.

این شرایط در حالی برای قطعه سازان پیش آمده است، که صنعت قطعه سازی نه تنها خود صنعتی اشتغالزاست که عملا صنعت خودروسازی بدون قطعه سازان نمی تواند به حیات خود ادامه دهد و به این ترتیب، زندگی اقتصادی ده ها و چه بسا صدها هزار خانوار به خطر می افتد. درست است که واردات کالاهای اساسی حتما اولویت دارد، اما باید توان خرید این کالاها نیز وجود داشته باشد که دولت محترم و بانک مرکزی ظاهرا به این موضوع اهمیت چندانی نمی دهند، چنانکه ریاست جمهور بارها با منت در طی دوران کرونا، از وفور کالاها در ایران سخن گفتند اما از عدم قدرت خرید آنها مطلبی به میان نکشیدند!!! شاید هم جمعه صبح نبود!

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *